Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
L'economia verda: una oportunitat de negoci

La gestió sostenible dels ecosistemes i la biodiversitat pot ser una oportunitat de negoci, ja que existeix una demanda creixent de serveis i productes verds, i suposa la base per a la creació de nous negocios únics e innovadors.

La Comissió Europea impulsa des de fa un temps un projecte anomenat l'Economia dels Ecosistemes i la Biodiversitat, amb la finalitat de ajudar a les economies nacionals a modificar la seva política i presa de decisions de cara a gestionar millor els actius basats en la naturalesa. Dins els marc d'aquest projecte, s'ha presentat recentment l'informe Economia dels Ecosistemes i la Biodiversitat per als negocis, on estableix un model comercial per a la prestació de serveis verds.

L'informe remarca que els serveis relacionats amb la biodiversitat i els ecosistemes ofereixen interessants oportunitats per a tots els sectors empresarials, especialment pel fet que la integració de una consciència mediambiental en la gestió de l'empresa pot augmentar la relació cost-eficàcia de les operacions, garantir la sostenibilitat de les cadenes de subministrament i atraure nous clients. En aquesta línia tenir en compte el medi ambient també pot ser la base per a noves empreses. Conservar la biodiversitat i la gestió que es faci d'ella i dels ecosistemes de manera sostenible i equitativa pot ser la base de propostes de negoci úniques. Això permetria als empresaris i inversors  desenvolupar i ampliar els negocis relacionats amb la diversitat biològica.

Segons les estimacions de algus analistes sobre les oportunitats empresarials a escala mundial relacionades amb el desenvolupament sostenible en l'àmbit dels recursos naturals (entre ells, l'energia, la silvicultura, els aliments i l'agricultura, l'aigua i els metalls), hi ha un mercat potencial que oscil.larà entre dos mil i sis mil milios de dolars. Aproximadament la meitat d'aquesta suma correspon a inversions addicionals en el sector de l'energia vinculades a la reducció de les emissions de carboni.

L'estudi recomana una sèrie de mesures per ajudar a les empreses a reduir al mínim els riscos que comporten les seves activitats per a la biodiversitat i aprofitar les oportunitats empresarials creades pels serveis dels ecosistemes:

  • Determinar l'impacte de l'empresa en la biodiversitat i els serveis dels ecosistemes, així com la seva dependència d'ells.
  • Avaluar els riscos i oportunitats empresarials derivats d'aquest impacte i aquesta dependència.
  • Elaborar sistemes d'informació sobre la biodiversitat i els serveis dels ecosistemes, fixar objectius SMART, mesurar i valorar el rendiment i notificar els resultats obtinguts.
  • Prendre mesures per evitar, reduir al mínim i atenuar els riscos per a la biodiversitat i els serveis dels ecosistemes, inclosa, si s'escau, la compensació en espècie.
  • Treure partit de les oportunitats empresarials que ofereixen la biodiversitat i els serveis dels ecosistemes, com ara una major rendibilitat, nous productes i nous mercats.
  • Integrar l'estratègia i les mesures empresarials en la biodiversitat i els serveis dels ecosistemes amb iniciatives de més calat en matèria de responsabilitat social de les empreses.
  • Col·laborar amb altres empreses, governs, ONG i la societat civil per tal de millorar les orientacions i la política en matèria de biodiversitat i serveis dels ecosistemes.
00-00-0000

Consultor d'Empresa

enterprisecbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir