Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Fòrum sobre el parternariat entre la Unió Europea i la Xina en favor dels oceans

Al novembre de 2016, la Comissió Europea i l’Alt Representant de la Unió Europea van adoptar una comunicació sota el títol de “Governança oceànica internacional: una agenda per al futur dels nostres oceans”. Aquesta agenda marca un aprofundiment de la política internacional dels oceans a la UE, passant d’un enfocament sectorial a un enfocament integrat amb l’objectiu general de garantir que els oceans siguin segurs, nets, sans i gestionats de manera sostenible.

L’agenda sobre oceans de la UE és una resposta clara a l’agenda 2030 de les Nacions Unides, en particular a l’objectiu 14 de desenvolupament sostenible, dedicat a conservar i utilitzar de forma sostenible els nostres oceans, mars i recursos marins. L’agenda refereix la preferència per col•laboracions sòlides, diàleg multilateral i cooperació internacional. Així mateix, reflecteix la determinació de la UE d’aconseguir la conservació i l’ús sostenible dels nostres oceans al màxim nivell polític. 

Totes aquestes mesures són necessàries degut a que els oceans són un element essencial per a la vida humana, el benestar i el desenvolupament sostenible. Els oceans absorbeixen el 25% de totes les emissions de carboni que produïm i redistribueixen la calor a tot el món, acullen milions d’espècies i la salut dels oceans depèn fortament d’aquesta biodiversitat marina, a més de ser una font important de proteïnes i micronutrients essencials que contribueixen a la seguretat alimentària mundial.

L’esdeveniment es va centrar en la cooperació en matèria oceànica entre la Unió Europea i la Xina, el país en desenvolupament més gran del món. Els oceans tenen una gran importància en el seu desenvolupament, pel que han de prendre mesures per preservar-los i reforçar-ne la seva protecció. Per a Europa, la Xina pot ser, a llarg termini, un soci molt valuós degut a les seves responsabilitats potencials, i la col•laboració blava de la UE és una mesura molt important per promoure la cooperació i la governança mundial dels oceans. 

Karmenu Vella, comissari europeu per al Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, expressa que la Unió Europea té una filosofia i programa coordinat per a una governança global, cooperació i coordinació amb Xina. Hong Wang, del Ministeri de Recursos Naturals xinès, manifesta que l’acord de parternariat oceànic entre la UE i la Xina és una excel•lent eina per a aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible i la cooperació entre els dos països. 

D’altra banda, Liu Xinzhong del Ministeri d’Agricultura xinès,  parla de la importància del sector pesquer pel que fa al subministrament d’aliments i la dieta, ja que la Xina compta amb 1.400 milions de persones. El desenvolupament del sector pesquer ha millorat en termes d’economia oceànica: es necessita una forma de creixement sostenible, respectuosa amb l’entorn dels oceans, i s’ha de treballar conjuntament en termes d’innovació tecnològica per actualitzar els sectors relacionats amb els oceans. Els països han de cooperar per crear canals de finançament per als sectors relacionats amb els oceans. 

L’esdeveniment va posar de manifest la necessitat de la cooperació entre els països, especialment entre la UE i la Xina, per fer front problemàtica de l’Antàrtica, el canvi climàtic, els plàstics d’un sol ús i la pesca massiva, que suposa una pèrdua d’oportunitats econòmiques i destrueix la capacitat de resistència dels ecosistemes. Tots aquests problemes són greus desafiaments per als ecosistemes marítims i costers, així com per a l’economia blava. 

16-10-2019

Aina Pascual Jaume
Brussel·les

Llistat d'informes Compartir Imprimir