Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
L'Autoritat Laboral Europea, un organisme clau a Europa

L’Autoritat Laboral Europea (ALE) sorgeix de la realitat social actual de la Unió Europea, on en els últims anys s’ha produït un augment exponencial de la mobilitat laboral dins les seves fronteres, ha crescut un 68% des de 2010. A dia d’avui uns 17 milions de ciutadans europeus viuen a un país diferent al de la seva nacionalitat, d’aquests n’hi ha 12 milions en edat laboral, i d’aquests últims n’hi ha 2 milions en recerca de feina. Hi ha 1,5 milions de treballadors transfronterers que viuen en un país i treballen en un altre, i més de 2 milions de treballadors en el sector del transport per carretera que passen diàriament les fronteres internes de la UE per transportar persones o mercaderies. També hi ha uns 2 milions de declaracions de desplaçament de treballadors desplaçats temporalment, tot i així, és molt difícil calcular la xifra real. Tota aquesta situació social crea conflictes, i necessitats d’informació i de cooperació entre les autoritats nacionals dels Estats membres.

La primera vegada que es va parlar de la necessitat de crear una Autoritat Laboral a la UE, va ser el setembre de 2017 quan Juncker va fer declaracions al respecte declarant que “Hauríem d’assegurar que les normes Europees sobre mobilitat laboral s’apliquen de manera justa, simple i efectiva per un nou cos d’inspecció i execució. És absurd tenir una Autoritat Bancària per a controlar els estàndards bancaris i no tenir una Autoritat Laboral comuna per assegurar justícia en el nostre mercat únic.” També sorgeix l’autoritat seguint amb les directrius del Pilar Europeu de Drets Socials per a convertir la UE en una unió més social.El març de 2018 es fa la proposta per a la creació de l’ALE i durant aquest any 2019 s’ha produït l’acord final entre el Consell i el Parlament, i el passat 13 de juny es va aprovar el Reglament que crea l’ALE que començarà a estar en funcionament a partir del mes d’octubre, en un principi es començarà a treballar a Brussel•les amb 15 treballadors, i posteriorment es desplaçarà a Bratislava, que ha estat elegida com la seva seu, es preveu que funcioni a la seva màxima capacitat el 2024, amb 144 treballadors.

Amb la creació de l’ALE, altres organismes que treballaven en el camp laboral passaran a reconfigurar-se, l’Oficina Europea de Coordinació Laboral (EURES), de la qual s’encarrega actualment la comissió, passarà a ser gestionada per l’ALE; assumirà les funcions del Comitè Tècnic de Lliure Circulació dels Treballadors, les del Comitè d’Experts sobre desplaçament de treballadors, les de la Comissió tècnica, la Comissió de Comptes i el Comitè de Conciliació de la Comissió Administrativa de Coordinació dels Sistemes de Seguretat Social, i també les de la Plataforma europea de lluita contra el treball no declarat.

Les principals tasques de l’Autoritat Laboral Europea són:
-Facilitar a les persones l’accés a la informació sobre drets i obligacions.
-Donar suport als Estats membres en relació a l’aplicació i execució del Dret Laboral rellevant de la UE.
-Facilitar i millorar la cooperació entre els Estats membres en l’aplicació del dret de la UE.-Donar suport a la cooperació entre Estats membres per a lluitar contra el treball no declarat.
-Facilitar i millorar i coordinar i donar suport a les inspeccions conjuntes concertades.
-Mediar i facilitar una resposta o solució a les disputes transfrontereres sobre l’aplicació del dret de la Unió rellevant, sense perjudici a les competències del Tribunal de Justícia de la UE.
-Portar a terme anàlisis i avaluacions de riscos sobre temes de mobilitat laboral transfronterera.

L’ALE tindrà un Consell d’Administració format per un funcionari d’alt grau de cada Estat membre, dos membres de la Comissió, un expert independent nomenat per el Parlament Europeu i quatre membres nomenats pels agents socials sindicats i els treballadors (dos per les patronals i dos per els treballadors), només tindran dret a vot els funcionaris dels Estats membres i els de la Comissió. El Director executiu serà proposat per la Comissió, i serà elegit pel Consell d’Administració.02-07-2019

Francesca Amengual Rosselló, 
Brussel·les

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir