Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
KISS ME: Una iniciativa interregional per les PIMES de la UE

El passat 19 de juny va tenir lloc a la Delegació de la Generalitat de Catalunya davant la UE una reunió de diverses regions que col·laboren a través d'Interreg Europe, un programa d’aprenentatge de polítiques amb l’objectiu d’assessorar qualsevol entitat pública tant a nivell nacional, regional o local. Aquesta iniciativa es focalitza en economia de baix carbó, medi ambient i eficiència de recursos, pimes i I+D.

Per donar suport als dos últims àmbits, Interreg llançà el programa KISS ME (Knowledge and Innovation Strategies involving SME). Conjuntament amb el Programa Horitzó 2020, l’objectiu d’aquest projecte és cohesionar aquelles regions properes les unes de les altres per tal d’assessorar-les i també permetre que puguin interactuar entre elles, aprenent així noves estratègies de creixement, interès i desenvolupament. Actualment KISS ME actua sobre quatre grups de regions: els Pirineus i la Mediterrània, Alemanya i els Països Baixos, Hongria i Croàcia i finalment Suècia i Noruega.

  • Pel que fa als Pirineus i la Mediterrània; Occitània, Catalunya i Balears s’han unit per investigar les millors bones pràctiques possibles. Els seus objectius principals són el foment de la capacitat d’innovació a través de la cooperació, la capitalització del coneixement o l’intercanvi de pràctiques. Per tal d’assolir aquest repte, han creat un pla de tres accions:
    • La primera és el disseny i la posada en marxa dels primers projectes euro-regionals co-finançats i la creació de sinèrgies. Es preveu que la Comissió en financïi la meitat del pressupost estimat, tot i que això pot variar.
    • La segona acció consisteix en l’aprofitament de les bones pràctiques proposades en el programa Interreg Suècia-Noruega i optar per una estructura de PIMES centralitzada de fins a 50 empreses per programa. Aquesta acció seria finançada en la seva totalitat per l’Euroregió.
    • La tercera opció consistiria en sol·licitar comentaris a les PIMES i les seves impressions sobre el projecte.
  • El programa Alemanya-Països Baixos es centra principalment en connectar la innovació i la sostenibilitat, especialment en una economia de baix carbó. Tot i que sovint no s’aprofiten, els instruments transfronterers com aquest programa compten amb la capacitat de plantejar una gran oportunitat de connexió entre regions. Un dels objectius d’aquesta iniciativa és impulsar aquesta diversitat territorial com un avantatge a l’hora d’establir vincles entre països. Per tal d’aconseguir-ho, Interreg proposa l’execució d’esdeveniments on els participants es relacionin cara a cara, i així afavorir l’atractiu d’aquestes PIMES. Tot i així, aquesta convergència pot suposar una sèrie de dificultats:
  • Croàcia i Hongria també s’han unit al programa KISS ME, encara que les regions sumen menys de dos milions d’habitants. Tot i que el pressupost total és de 60 milions d’euros, és necessari que ambdós països presentin almenys un participant, ja que el mínim són dues PIMES pel projecte entre aquestes regions. Cada PIME pot rebre fins un màxim de 135.000€ i se les ajudarà mitjançant la realització de presentacions breus, seguint el model americà dels “elevator-pitch presentations”. S’espera que així les empreses es puguin donar a conèixer més fàcilment i que superin la gran barrera lingüística. És imprescindible que el grup es centri en la innovació dins un camp competent que permeti l’entrada al mercat.
  • Finalment, Suècia i Noruega conformen l’última unió de les quatre presents. Aquest grup presenta unes complicacions similars a les formacions anteriors, ja que molt poques PIMES participen a aquest programa. La seva proposta principal és el desenvolupament d’un equip de suport al projecte i un manual d’avaluació del progrés d’aquestes empreses des dels seus inicis a la seva evolució, fet que pot animar a altres PIMES a unir-se a la formació. També es recolliran les idees de les PIMES, se'ls donarà suport durant tot el procés i s’animarà a més PIMES a unir-se.

En conclusió, la reunió del 19 de juny va tractar la col·laboració entre territoris a nivells nacionals, regionals i/o locals a través de la iniciativa KISS ME, d’Interreg. Els camps de focalització principals són la sostenibilitat, el medi ambient i I+D. Aquest projecte facilitaria la cohesió entre regions de diferents països per tal d’impulsar les PIMES a través del seu creixement, interès i sortida al mercat.

27-06-2019

Francisco Javier Lorente Bibiloni

enterprisecbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir