Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Els Partenariats Públic-Privats hauran de canviar per fer front al Programa Horitzó Europa

El passat 13 de maig va tenir lloc a Brussel·les la CORE d’I+D sobre la preparació de les societats europees sota el programa Horitzó Europa. Per tractar el tema, la reunió es va focalitzar en les noves propostes de la Comissió per l’Horitzó Europa, les lliçons apreses de l’avaluació de l’Horitzó 2020, la reestructuració dels parternariats i de les missions i el futur de tot plegat.

A partir de l’estudi que es va realitzar sobre l’Horitzó 2020, s’ha vist que és necessari portar a terme una sèrie de mesures. Una d’elles és augmentar la inversió en avenços tecnològics per així reforçar la posició competitiva de la indústria europea. Una altra de les propostes és l’augment de l’impacte de les missions i de la participació dels ciutadans. La inversió de la Comissió en aquest projecte passarà de 77.028 milions amb Horitzó 2020 a cent mil milions d'auros amb Horitzó Europa. Els candidats que es poden presentar han de ser ad-personam, per tant no poden representar ninguna organització. Les candidatures es presenten durant el mes de maig. A més, la Comissió ha reconegut la necessitat d’adoptar una perspectiva més racional i transparent respecte a les condicions necessàries per la subvenció dels parternariats.

La Comissió també planteja una nova classificació dels Parternariats Públic-Privats (PPPs) centrada en una major inversió en un nombre d’associacions més restringit. Aleshores, s’espera reduir aquests organismes de quasi 120 a poc més de 40 i la distribució quedaria així:

  • Co-programats: La Comissió es compromet a col·laborar amb els parternariats contractuals. Aquesta plataforma rep input i l’executa la Comissió.
  • Co-finançats: tenen dos organismes finançadors: la Comissió Europea i el propi Estat membre.
  • Institucionalitzats: molts PPPs i CTIs (la Comissió per la Tecnologia i la Innovació) s’hauran de reformular i s’estima que es reduiran a una vintena.

Les societats actuals s’hauran de centrar en una de les següents vuit àrees: salut, innovació tecnològica, metrologia, transport sostenible, sostenibilitat mediambiental, energies sostenibles, transports mercantils i mobilitat i finalment Innovació i Desenvolupament en pimes. Els temes prioritaris són la IA o Intel·ligència Artificial i la ciberseguretat. Els temes de salut, seguretat i SSH romandran iguals. A totes les àrees s’unificaran subtemes i/o societats per tal de racionalitzar la seva estructuració.

També es va parlar dels canvis que sofriria l'EIC (Consell Europeu d'Innovació), un instrument PIME de gestió de l’EASME (Agència Executiva de PIMES) el 2014 on s’oferien diferents àrees de negoci i que Espanya ha liderat amb ajudes superiors als 300 milions d’euros. Actualment l’EIC es centra en el finançament, el talent, la conscienciació i el creixement d’aquelles empreses amb potencial per entrar dins el mercat. La inversió i guia per aquestes empreses s’ha sustentat en quatre pilars, que conjuntament han aportat quasi dos mil milions d’euros en els últims cinc anys; aquests són: IPYME, FET OPEN i FTI. Els tres aspectes principals que es tenen en compte a l’hora d’avaluar a quins projectes subvencionar són el pla de comercialització i la seva aproximació dins la UE, la seva viabilitat i l’oferta d’oportunitats per sobre de la possibilitat de risc i la seva implementació.

Pel que fa al futur de la UE, l’Horitzó Europa es sostindrà en tres pilars fonamentals: la recerca científica (ara des d’una perspectiva més transversal), els reptes globals i la competitivitat industrial i finalment la innovació. La inversió en empreses promet una perspectiva a llarg termini focalitzada essencialment en innovació “deep tech”. Per tal de que les empreses tinguin més possibilitats de creixement, l’Horitzó Europa proposa l’ús del projecte pilot Accelerador, per les PIMES i midcaps, que permetrà no només una subvenció de l’EIC com havia sigut fins ara, sinó que a més també existirà la possibilitat de finançament. Una altra possibilitat seria l’ajut “grant only” o “blended finance”, que combinarà subvenció i equitat. L’EIC també proposa el projecte pilot “Pathfinder”, que es dirigeix a projectes de risc elevat i que experimenten dins nous camps d’investivació i que abanderen el desenvolupament tecnològic. Per més informació sobre aquests projectes pilot, cliqueu aquí.

En definitiva, les propostes del projecte EIC de cara a Horitzó Europa promouen una focalització més restringida i una inversió major. Partint de l’avaluació d’Horitzó 2020, es van establir unes conclusions i propostes de millora de cara al futur. Una d’aquestes opcions és la millor transparència dels procediments i possibilitats dels interessats. Un altre aspecte a destacar és la redistribució del finançament dels parternariats, que ara es resumeix en co-programats, co-finançats i institucionalitzats. L’EIC també proposa projectes pilot com l’Accelerador i el “Pathfinder” per tal d’impulsar el creixement d’aquelles empreses que ofereixin grans possibilitats d’innovació.

11-06-2019

Brussel·les, 

Francisco Lorente Bibiloni

enterprisecbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir