Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
133a sessió plenària del Comitè de les Regions

Els passats 6 i 7 de febrer es va celebrar la 133a plenària del Comitè de les Regions o CdR. Les més de 15 hores que va comprendre la reunió van servir per discutir una gran varietat de temàtiques i per tal de crear propostes legislatives de cara al futur. El CdR és la institució que dona representació a les regions dins la UE i els aporta un poder no vinculant pel que fa a les propostes de llei, tot i que serveixen de consulta pel Parlament a l’hora de deliberar quines lleis i modificacions s’han de portar a terme. L’objectiu de la sessió era determinar si s’aprovaven o no les esmenes de les regions de la UE, que es sotmeteren a votació conjunta. El tarannà de la plenària es va veure clarament marcat per la mort del representant de Polònia P. Adamowicz, qui fou assassinat el 13 de gener. Això afectà la posició del CdR en que es proposés un gran nombre d’esmenes sobre el discurs d’odi i la censura de les notícies falses.
Tot i així, les temàtiques tractades van ser d’allò més diverses, com l’impacte del Brexit en les regions de la UE, creativitat i cultura, programes Erasmus+, el rol de les fronteres europees i guàrdies costeres dins la UE, mobilitat automatitzada i contaminació, desinformació en xarxa, desenvolupament sostenible, medi ambient, i finalment la digitalització de la sanitat. Les esmenes proposades per les Balears es van restringir a l’àmbit de la desinformació en línea i Josep Claverol hi anà en representació de la presidenta del Govern de les Illes Balears Francina Armengol.
La majoria d’esmenes que presentaren les regions van ser aprovades conjuntament amb tots els seus projectes. Dins l’àmbit de la desinformació en xarxa, Balears va proposar tres esmenes. La primera tractava el no recolzar els mitjans de comunicació pel fet de ser locals sinó pel fet de ser ètics i per tant correspondre’s amb una informació no tergiversada. La segona proposta era que la formació i les eines per ensenyar intel·ligència emocional i el pensament crític són un requisit indispensable de cara al futur. La tercera esmena consistia en reconèixer que alguns usuaris de les xarxes socials i alguns mitjans tradicionals estan fets per creat “bombolles d’informació” o “càmeres d’eco”. Aquí els usuaris no es torben amb fets objectius, sinó amb opinions i informació que encaixen amb la seva concepció de la realitat, fins i tot si objectivament es consideren errònies i intercanvien i reforcen aquestes opinions amb gent que les comparteix. Les tres esmenes van ser aprovades i d’aquesta manera es van convertir en proposta de dictamen.

En definitiva, la 133a plenària del CdR va tractar una gran quantitat de temes, molts dels quals es devien fins un cert punt a l’assassinat de P. Adamowicz el passat mes de gener. La seva mort ha motivat una especial atenció a la realitat de les plataformes virtuals, la desinformació i el discurs d’odi que poden difondre. Pel que fa a les Balears, Armengol proposà tres esmenes que coincideixen amb la fervent preocupació de l’ètica de les plataformes de notícies que incitin l’odi o que tinguin un missatge erroni.

10-05-2019
Llistat d'informes Compartir Imprimir