Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Patrons de restricció comercial en plataformes en línea
Una primera mirada a la correspondència entre la restricció del comerç en línea i el desenvolupament econòmic i social dels països

El 22 de gener del 2019 va tenir lloc una conferència sobre els patrons que es conformen entre les restriccions comercials en plataformes en línea i el nivell de benestar econòmic i social de 64 països. L’esdeveniment partia de l’estudi liderat per l’organització ECIPE (Centre Europeu d’Economia Política Internacional) i la liderà l’economista principal d’ECIPE Erik van der Marel. La ponència girava en torn a la premissa de què els costs de negoci en línea són generalment proporcionals al nivell de restricció de les plataformes virtuals.

L’estudi es realitzà a partir del DPRI o Índex de Restricció de la Plataforma Digital, que determina el nivell en què una economia està restringida. Aquest indicador es troba conformat per vuit categories: la taxació dels servicis en línea, les restriccions d’inversió, les restriccions relacionades amb el marc dels drets de propietat intel·lectual, les restriccions de dades, passius intermedis, accés de contingut, estàndards restrictius i restriccions en ventes i transaccions en línea. Seguint aquest índex, els països que lideraven la llista de economies més restringides eren China, Rússia, Alemanya, Vietnam, India, França, Itàlia i finalment Espanya. Contràriament, els països menys restrictius són Panamà, Filipines, els Estats Units, Canadà, Xile i Hong Kong.

Aquesta distribució demostra una dicotomia entre països desenvolupats i en desenvolupament en ambdues categories, pel què també cal una distribució entre els tipus de plataformes virtuals: els mitjans de comunicació, el comerç en línea i els motors de recerca. La China, Rússia i Vietnam lideren els dos primers grups, mentre que la China, Alemanya i Rússia son les economies més restringides pel què fa als motors de recerca. Aquest indicatiu tampoc acaba de ser del tot precís, ja que segueix presentant una dicotomia entre països desenvolupats i emergents.

Per aquesta raó, es proposen tres altres nivells de predicció, que demostren uns patrons determinants: les activitats econòmiques vinculades a l’economia de béns intangibles, la capacitat de participació en activitats de comerç virtual i el nivell de llibertat d’expressió del país sí que resulten determinants com a criteris de predicció. Espanya i Itàlia presenten un nivell relativament alt de restriccions de les plataformes virtuals que es correspon a un nivell de PIB inferior, mentre que altres països com Suècia, Estats Units i Regne Unit tenen un PIB major i un nivell de restriccions de comerç en línea molt menors. Aquest fet es relaciona amb la baixa participació que van tenir els països en vies de desenvolupament després de la gran crisi econòmica i la pobra adaptació a les TIC que han tingut.

Durant la conferència es preguntà si el rol de les plataformes en línea han suposat una oportunitat per les regions marginades per la seva condició d’insularitat com ara bé les Illes Balears o si bé el mercat no havia canviat en aquest sentit i s’havia legitimat l’economia exacerbada depenent de la situació geogràfica de les empreses. La resposta va ser que les plataformes virtuals ofereixen avui dia una oportunitat econòmica d’allò més positiva per les illes o els territoris geogràficament marginats. Tot i així, la resposta era més bé general i no es va especificar la situació de les Balears en particular.

En resum, dins les 64 economies analitzades, les regulacions estrictes pel què fa a la dicotomia entre els països desenvolupats i els emergents, que a més es recolzen amb les categories de motors de recerca, plataformes de comerç en línea i els mitjans de comunicació. Tot i així, aquesta distribució no acaba de resultar exacta i pareix molt més plausible dividir les causes en l’activitat econòmica del país pel què fa a l’activitat econòmica intangible, la seva capacitat de participació a les activitats de comerç en línea i el nivell de llibertat d’expressió del propi país. Respecte a les regions en situació d’insularitat, es va constatar que aquestes generalment s’han beneficiat d’aquest nou sistema de mercat.

10-05-2019

Francisco Javier Lorente Bibiloni

Llistat d'informes Compartir Imprimir