Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
El Compliment del Pilar Europeu de Drets Socials: Una perspectiva territorial
Un any després de la Cimera Social de Goteborg sobre ocupació i creixement

El passat dilluns 26 de novembre va tenir lloc la conferència “El compliment del Pilar Europeu de Drets Socials: Una perspectiva territorial” a la seu del Comitè de les Regions, valorant els resultats obtinguts un any després de la seva proclamació, i amb la participació de la Comissària d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió, Marianne Thyssen.

El 17 de novembre de 2017, es va celebrar la Cimera Social de Goteborg per a millorar la dimensió social de la Unió Europea. El Parlament Europeu, el Consell i la Comissió van proclamar conjuntament el Pilar Europeu de Drets Socials, que establia 20 principis i drets estructurats en tres capítols: Igualtat d’oportunitats i accés al mercat laboral; Condicions de treball dignes; i Protecció Social i Inclusió. La Comissió demana dins la seva proposta per al Marc de Finançament Plurianual post 2020 que dins el pressupost es compleixin els compromisos acordats a Goteborg.

El Comitè de les Regions considera que el Pilar Social és un element clau per què la  implementació de la clàusula social suposi un èxit, per a contribuir de manera efectiva a la reducció de la pobresa, de l’exclusió social i de l’atur. I en aquesta direcció, les polítiques de cohesió seran la clau per a la implementació del Pilar.

El discurs introductori va anar a càrrec de la Comissària Thyssen qui va remarcar que el nivell d’atur europeu es troba al 6,7%, el percentatge més baix des de l’inici del mil•lenni, tot i que a Espanya es troba al 15%, també es troba al seu percentatge mínim les persones en risc d’exclusió social. Va destacar que els punts clau a tractar per a seguir complint efectivament amb el Pilar són: Les diferències sobre els nivells d’atur als diferents estats membres; l’envelliment demogràfic; la millora de les habilitats per a la digitalització global; millora de les habilitats “verdes”per a lluitar contra el canvi climàtic; i la creació de llocs de feina de qualitat. Va explicar que considera necessari que es reforci el marc del finançament amb els fons de cohesió i es destini una quantitat explicita per els drets socials i que s’inverteixi en capital humà. Va considerar que els ciutadans europeus poden comptar amb la Unió Europea per a construir una economia inclusiva i dinàmica.

José Ignacio Ceniceros, President de la Comissió SEDEC (Política Social, Educació, Ocupació, Investigació i Cultura) del Comitè de les Regions, i President de la Rioja, considera que el Pilar ha estat un catalitzador per la SEDEC i està poc a poc impactant positivament a la societat. Creu que des de la perspectiva regional és innegable l’existència de discordances entre les regions europees i això ha causat que a la societat ha incrementant l’euroescepticisme qüestionant els valors i la democràcia europea. Les properes passes a seguir han d’estar encaminades a mitigar i eradicar les disparitats existents, reforçant la UE dins la societat.

 

Durant la primera sessió sota el títol “Treballant junts per crear un pilar social fort a Europa” es va recalcar la importància de la implicació de les autoritats locals i regionals per a implementar el pilar a l’àmbit local de manera efectiva, també es va remarcar la importància de fomentar el desenvolupament de les capacitats socials, el treball en equip i les capacitats tecnològiques, evolucionat a mesura que ho fan el mercat laboral, adequant l’educació i formació als canvis.

Des de la DG d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió es va informar que estaven treballant  per a incloure el Pilar dins el Semestre Europeu.

 

A la segona sessió, titulada “Apoderant als ciutadans mitjançant el “reskilling” i l’”upskilling””, es va ressaltar la necessitat d’invertir en capital humà per aconseguir una Europa més resilient. I en aquest sentit, el representant del Parlament Europeu va informar que s’ha sol•licitat un augment del pressupost destinat a les beques ERASMUS, per tal de no només reforçar els idiomes, sinó també els valors europeus. La  “fugida de cervells” és un dels problemes més grans i per tant es considera molt important una gran inversió en educació perquè aquesta tingui un impacte positiu sobre el nivell econòmic. I que cal centrar-se en l’aspecte humà i no només en el tècnic, perquè el capital humà serà la font de noves idees per a poder operar amb èxit. Els altres grans problemes a enfrontar son la infraqualificació, l’envelliment de la societat i la igualtat de gènere a l’àmbit laboral.

Respecte a l’ocupació i atur, es va comentar que tot i el reduït percentatge d’atur a nivell europeu, encara persisteix com a problema a vàries regions, on els sistemes de seguretat social s’han actualitzar. El percentatge d’atur és menor entre aquelles persones que han experimentat part de la seva formació a altres països, que saben idiomes, que tenen capacitats de decisió, tolerància i resolució. Per això s’ha sol•licitat l’augment del pressupost destinat al programa ERASMUS.

També cal tenir en compte la Formació Professional, fomentar-la i donar-li prestigi com a formació alternativa de qualitat i no mútuament excloent de la formació superior.

Fomentar la inclusió d’aquells grups de joves que viuen en entorns que no els impulsen a prosperar, per a formar-los i dotar-los de les competències necessàries per a poder incorporar-se al mercat laboral.

A les conclusions es va recalcar la prioritat política fonamental, sobre l’educació (una educació de qualitat i per a tots) i la formació permanent, la inversió en mobilitat i l’ampliació dels serveis d’interès general per a incloure dins aquests els serveis socials. I tot això amb la participació activa de les autoritats regionals i locals, que són clau per a una correcte aplicació efectiva del Pilar.

12-12-2018

Francesca Amengual Rosselló

Brussel·les

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir