Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Debat sobre la retirada del Regne Unit de la UE
Intervenció de Michel Barnier, cap europeu de la negociació

En el marc del Ple de Comité de Regions celebrat els dies 5 i 6 de desembre de 2018 va tenir lloc el debat sobre la retirada del Regne Unit de la UE, amb la intervenció de Michel Barnier, cap europeu de la negociació. 

A la intervenció es va presentar l’acord al qual s’ha arribat, segons el full de ruta establert anteriorment. Amb aquest acord es pretén fer una separació ordenada de la UE responent a un període de transició d’un mínim de 21 mesos en els quals, en un principi, es durà a terme la marcha del Regne Unit de forma gradual.

En aquest context, el Comité de Regions ha mantingut un diàleg constant amb les regions britàniques per anar perfilant les conseqüències del Brèxit, donat que el març de 2019 comença ja el procés de transició abans esmentat.

Un dels aspectes que es van anomenar es el caire jurídic de l’acord al qual es va arribar entre el Govern britànic i la Comissió Europea, i la intenció de que serveixi per a anar encaminant futurs acords i postures entre la UE i el Regne Unit, un cop aquest ja no formi part de la UE.

L’acord, l'únic en el qual s'ha treballat, tracta també aspectes com el de la situació dels ciutadans que treballen al Regne Unit. A més, tracta altres aspectes tals com:

- Evitar les fronteres dures i mantenir una relació estable amn el Regne Unit.

- Variació del presupost de la UE, que tindrà un país menys.

- Protecció de les marques, com el formatge parmesà o l’oli d’Espanya, que s’importen al Regne Unit.

- Supressió de la unió aduanera i creació de nous controls per als producte que s’importin.

- Mantenir una relació futura d'estabilitat i cooperació

També es concreta que durant els mesos de transició el Regne Unit seguirà al mercat únic. Per altra banda, es parla també de que es va arribar a un acord sobre Gibraltar mitjançant el qual qualevol postura relacionada amb aquest territori passaria primer per Espanya.

Per últim, el Sr. Barnier adverteix que les regions es vagin adaptant al Brèxit, ja que d’aquí a març encara hi ha temps, com en l'exemple d’Hamburg, on s’ha creat una Llei de Transició per anar-se adaptant a una UE sense el Regne Unit, i una comissió aposta per a tractar la situació.

En conclusió, l’acord presentat, condicionat a la seva aprovació el dimarts 11 de desembre de 2018 al parlament britànic, té un carácter principalement jurídic en el qual es dicten les regles del procés de transició que ha de conduir a la separació del Regne Unit de la Unió Europea. Unes normes que per altra banda s’aniràn concretant amb accions i acords de cooperació entre els membres de la UE i entre aquests i el Regne Unit.

 


12-12-2018

Arturo Fernández Fuster

Brussel·les

Llistat d'informes Compartir Imprimir