Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
L’esport com a eina de solidaritat
El paper de l’esport com a eina de promoció educativa, cohesió social i solidaritat a les regiones europees

El dia 28 de novembre de 2018 va tenir lloc un acte a la seu del Comité de Regions a Brussel·les. L’organitzaven la Comissió Europea, el Comité de Regions i la UEFA, en el marc del nou programa de col·laboració per a posicionar el paper del futbol a nivel local a la UE a partir del període que comença el 2021.

Per a dur a terme i reflectir el posicionament dels ents organitzadors el programa proposa uns objectius per poder augmentar la cohesió social i la solidaritat entre regions a partir de l’esport, i concretament del futbol. Entre aquests destaca un millor finançament i una major participació dels actors involucrats. A més a més, l'esdeveniment també pretenia concretar a partir d'exemples la situació de l’esport a nivell local a la Unió Europea. 

El 2 de maig de 2018 la Comissió Europea va presentar una proposta dins el programa Erasmus+ relacionada amb l'ambit esportiu. El 10 d’octubre del mateix any el Comité de Regions va començar a concretar la seva postura respecte a la proposta incluint recomanacions i mesures a adoptar a partir de l’any 2021. En aquest sentit, l’esdeveniment que va tenir lloc el passat 28 de novembre pretenia ajuntar en una declaració tant la postura del Comité de Regions com la de la UEFA, per posteriorment expresar un posicionament comú respecte a la proposta de la Comissió Europea.

La conferencia es trobava dividida en dues parts, en les quals es parlava del programa de la UEFA HatTrick Programme i d’altres fons de finançament com el de la UE per tal de donar suport a nivell local en la temática que es tracta.

Les aportacions les varen realitzar el president del Comité de Regions i el vicepresident de la UEFA primer de tot, aportant una visió global i destacant que es la primera vegada que es duia a terme un acte amb el Comité de Regions i la UEFA com a organitzadors per tal de parlar de la solidaritat a nivell local a través de l’esport.

Es detallaren alguns avantatges de l’increment de financiació de la UE i la UEFA, i la necessitat de millorar en infraestructures que manquen a nivel local. A més, es fa referencia al programa Erasmus+.

Noel Mooney (UEFA GROW SROI model) també explicà el seu programa, havent-se aplicat aquest a 7 països de moment, i amb previsió d'aplicar-se a més països en un futur próxim, entre ells España.

La representant de l’European investment advisory Hub donà facilitats per a la recerca de finançament a nivel local i subratllà que España es el 6è país de la UE que ha sol·licitat més finançament a través d’aquesta eina.

Per altra banda, un representant de Radlo (poble de la Rep. Txeca), explicà l’experiència que viuen a nivell local amb diferents projectes que han duit a terme entre els països fronterers, com la realització de curses conjuntes o programes per a l’esport en la 3ª edat.

El president de la FA de Finlandia també explicà les experiències que han viscut i la financiació que reben. La majoria dels projectes que impulsen té fons de la UE, del ministeri finlandes corresponent i de la UEFA (HatTrick programme). Es tracta, concretà, de fer les arees rurals finlandeses més atractives, donant facilitat a la participació en l'esport als més joves, impulsant el paper de les dones i procurant la integració dels inmigrants.

Per últim, es va emfatitzar en la importancia de l’esport com a eina d'integració i cooperació, a més de proveïdor de recursos per a una millora general de la societat, motivant als clubs a invertir en cohesió social i posant exemples com el Team of refugees.

Així doncs, es va poder avançar en el posicionament del Comité de Regions respecte a la proposta de la Comissió Europea referent al paper de l'esport a la UE durant el període 2021-2027. Es va fer facilitant eines per aconseguir finançament a nivell local, exposant exemples de situacions concretes, i remarcant els objectius que s'han de perseguir per aconseguir que l'esport es converteixi realment en una eina que promogui solidaritat entre regions.

12-12-2018

Arturo Fernández Fuster (Brussel·les)

Llistat d'informes Compartir Imprimir