Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
El nou Programa Marc per a la Recerca i la Innovació pel període 2021-2027
Programa Marc per a la Recerca i la Innovació

L’horizon2020 ha sigut el principal programa europeu d’I+D+i per al període pressupostari 2014-2020 i suposa la continuació del 7º Programa Marc per a la recerca i la Innovació. Esdevé l’equivalent al Pla Nacional d’I+D+i a nivell estatal. El seu objectiu principal ha estat l’establiment d’un marc econòmic i financer que permeti crear oportunitats econòmiques. S’ha implementat a base de convocatòries competitives, a través de programes de treball així com, a través de grans iniciatives estratègiques com el Partenariats Público-Privats.

Horizon Europe, amb un pressupost de 97.6 bilions d’euros, esdevé el relleu generacional de l’horizon2020 per al període pressupostari 2021-2027. En aquest sentit, estem davant l’assignació pressupostària de major magnitud mai atorgada a un projecte de recerca i innovació.

La proposta de la comissió s’adreça al compliment de tres objectius específics: el suport a la creació i difusió de coneixement d’alta qualitat, enfortir l’impacte de l’I+D+i en les polítiques de l’UE i finalment la promoció de totes les formes d’innovació i el desenvolupament del mercat.

Podem observar novetats en relació al seu antecedent, l’H2020. En primer lloc, el Consell d’Innovació Europeu. La funció del qual consisteix a donar suport a les innovacions amb una naturalesa massa arriscada per a inversors privats.

D’altra banda, les missions en I+D. Per missió entenem una cartera d'accions destinada a aconseguir un objectiu mesurable dins un termini conjunt, amb impacte científic i tecnològic, i que va més enllà d'accions individuals.

La cooperació, per tal d’afrontar conjuntament reptes socials globals; i facilitar l’accés a talent, coneixements i recursos; i aconseguir una major oferta i demanda de solucions de caràcter innovadores.

Finalment la “Ciència Oberta”, per aconseguir una millor difusió i explotació dels resultats i suport a la participació activa de la societat, així com la implementació d’una nova generació d'aliances (“partnerships”) més ambiciós i objectivament conduïda en suport dels objectius polítics de la UE.

Per tal d’aconseguir els seus objectius el programa Horizont Europa s’estructura al voltant de tres pilars: 

  • Ciència Oberta: El Pilar de Ciència Oberta dona suport a investigadors a través de beques i intercanvis, així com a finançament de projectes definits i impulsats pels investigadors, a través del Consell Europeu de recerca i les accions Skłodowska-Marie-Curie.
  • Reptes Globals: el Pilar Reptes Globals recolza directament la recerca relativa als reptes socials com la lluita contra el càncer, mobilitat neta així com la problemàtica dels plàstics als oceans. 
  • Innovació oberta: El Pilar d'innovació oberta pretén fer un corredor europeu relatiu al mercat innovació. Un consell europeu sobre innovació oferirà una finestreta única per a innovacions tecnològiques amb gran potencial tecnològic.   

La proposta feta per al comissió està seguint el procediment colegislatiu ordinari. El 2 maig 2018 la Comissió adoptà la seva proposta per al període pressupostari 2021-2027. El 7 juny 2018 la Comissió realitza la proposta Horizon Europa. Que donà pas a les negociacions entre Consell i Parlament. S’espera que el programa Horitzó Europa sigui llançant l’1 de gener de 2021.

26-11-2018

Antoni Mut Pinya 

Brussel·les

Llistat d'informes Compartir Imprimir