Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Nova normativa sobre plàstics d’un sol ús aprovada per la Comissió Europea.

Amb la importància dels residus plàstics en els oceans i els mars, la Comissió Europea proposa noves normes a escala de la UE per orientar els 10 productes plàstics d'un sol ús que es troben més sovint a les platges i mars d'Europa, així com els aparells de pesca perduts o abandonats que acaben a la mar.

Concretament, les regles introduiran el següent:

Prohibició de plàstics en determinats productes: on hi ha alternatives disponibles i es poden prohibir els productes plàstics d'un sol ús del mercat. La prohibició s'aplicarà als brots de cotó de plàstic, coberts, plats, palletes i pals per a caramels que, en canvi, s'han de fer exclusivament a partir de materials més sostenibles.

Objectius de reducció del consum: els Estats membres hauran de reduir l'ús d'envasos plàstics. Poden fer-ho establint objectius de reducció nacionals, posant a disposició dels clients productes alternatius en el punt de venda o assegurant que els productes plàstics d'un sol ús no es puguin proporcionar de forma gratuïta.

Obligacions per als productors: els productors ajudaran a cobrir els costos de la gestió i neteja de residus, així com mesures de sensibilització per als contenidors d'aliments, paquets i embolcalls (com per a patates fregides i dolços), envasos per a begudes i tasses, productes de tabac amb filtres (com ara cigarrets), tovalloletes humides, globus i bosses de plàstic lleuger. També es donarà incentius a la indústria per a desenvolupar alternatives menys contaminants per a aquests productes.

Objectius de la recollida: els Estats membres es veuran obligats a recollir el 90% de les ampolles de plàstic d'un sol ús per a l'any 2025, per exemple a través de plans de devolució de dipòsits.

Requisits d'etiquetatge: certs productes requeriran un etiquetatge clar i estandarditzat que indiqui com s'han de destinar els residus, l'impacte ambiental negatiu del producte i la presència de plàstics dels mateixos. Això s'aplicarà a tovalloles sanitàries, tovalloletes humides i globus.

Mesures de sensibilització: els Estats membres estaran obligats a conscienciar els consumidors sobre l'impacte negatiu dels residus plàstics d'un sol ús i els aparells de pesca, així com sobre els sistemes de reutilització disponibles i les opcions de gestió de residus per a tots aquests productes.

Pel que fa als aparells de pesca, que representen el 27% del total dels residus de les platges, la Comissió vol completar el marc normatiu existent amb els plans de responsabilitat del productor dels equips de pesca que contenen plàstic. Els productors d'equips de pesca plàstics hauran de cobrir els costos de recollida de residus de les instal·lacions de recepció portuària i el seu transport i tractament. També cobreixen els costos de les accions de sensibilització.

Les propostes de la Comissió passaran ara al Parlament Europeu i al Consell per a la seva aprovació.

Més informació sobre la nova normativa sobre plàstics d’un sol ús aprovada per la Comissió Europea: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-3909_en.htm

31-05-2018

Nicolau Ramos Font
Brussel·les

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir