Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Reutilització de l'aigua: La Comissió proposa normes perquè el reg agrícola sigui més fàcil i segur.

El passat dilluns 28 de maig, la Comissió va proposar noves normes per estimular i facilitar la reutilització de l'aigua a la UE per al reg agrícola. Aquestes noves normes ajudaran als agricultors a fer el millor ús possible de les aigües residuals, igual que alleujaran l'escassetat d'aigua, protegint al mateix temps al medi ambient i als consumidors.

El comissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella, ha declarat el següent: «Aquesta proposta ens beneficiarà a tots. Els nostres agricultors tindran accés a un subministrament sostenible d'aigua de reg, els nostres consumidors sabran que els productes que consumeixen són segurs i sorgiran noves oportunitats per a les nostres empreses. El major beneficiat serà sens dubte el medi ambient, ja que la proposta contribueix a millorar la gestió del nostre recurs més valuós: l'aigua».

Què proposa la Comissió?

 -Introducció d'uns requisits mínims per a la reutilització de les aigües residuals tractades procedents d'instal·lacions de tractament d'aigües residuals urbanes, en relació amb els elements microbiològics (per exemple, els nivells del bacteri E. coli) i la freqüència dels controls. La introducció d'uns requisits mínims garantirà que l'aigua regenerada produïda d'acord amb les noves normes sigui segura per al reg.

-Gestió de riscos per identificar qualsevol risc addicional al que s'hagi de fer front perquè la reutilització de l'aigua sigui segura.

-Augment de la transparència. La població tindrà accés a la informació en línia sobre les pràctiques de reutilització de l'aigua en els seus respectius estats membres.

 La reutilització de l'aigua a la UE està actualment molt per sota del seu potencial, tot i tenir un menor impacte mediambiental i de suposar un estalvi important d'energia en comparació amb la necessària per extreure i transportar aigua potable. A més, un terç de la superfície de la UE pateix d'estrès hídric durant tot l'any i l'escassetat d'aigua segueix sent una preocupació important per a molts estats membres de la UE. Les pautes meteorològiques cada vegada més impredictibles, com les sequeres extremes, poden comportar conseqüències negatives per a la quantitat i la qualitat dels recursos d'aigua potable. L'objectiu de les noves normes és garantir que es faci el millor ús possible de les aigües tractades procedents d'instal·lacions de tractament d'aigües residuals urbanes, constituint una alternativa fiable de subministrament d'aigua. En aconseguir que les aigües residuals no potables tornin a ser útils, aquestes mesures contribueixen a l'estalvi del cost econòmic i mediambiental relacionat amb la instal·lació de nous subministraments d'aigua.

Per a més informació: 

Preguntes i respostesPropuosta de reglament sobre els requisits mínims per a la reutilizació de l’aiguaAnnexAvaluació d’impacteResum d’avaluació d’impacte

31-05-2018

Nicolau Ramos Font
Brussel·les

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir