Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Conferència sobre les estratègies per descarbonitzar el transport

El passat dijous 3 de maig Bruegel, un think tank especialitzat en temes econòmics, va acollir una conferència sobre les estratègies per reinventar un transport més net.

L'electricitat produïda sense emissions ha de ser el futur per un transport net i sostenible. De total de les emissions, un 26% és causat pel transport: aquesta xifra va en augment si tenim en compte que la població no para de créixer, cosa que provoca un augment de vehicles. Tampoc hem de desestimar les emissions provinents del consum energètic dels habitatges, que segueix el mateix patró que el del transport.

Del transport, preocupa sobretot que més d'un 70% de les emissions venen directament per carretera. Per aquest motiu la UE està fent esforços per optimitzar la infraestructura: Connecting Europe Facility és un fons d'inversió impulsat per la Comissió Europea per connectar les regions europees seguint els principis de sostenibilitat. Segons els estudis les emissions causades pel transport per carretera provoquen 400.000 morts prematures cada any.

Actualment es parla molt dels avantatges del cotxe elèctric, però segons les xifres, només hi ha un 0,29% de cotxes elèctrics en tota la UE, enfront del 70% de cotxes dièsel, molt més contaminants que els cotxes de gasolina. Cal una feina d'educació per conscienciar la població dels avantatges que té utilitzar mitjans de transport més sotenibles: des de cotxes elèctrics passant per bicicletes o l'ús del transport col·lectiu.

L'estratègia que presentava Francesco Starage, director general d'Enel, eren les següents:

  • Aprofitar els fons d'inversió que ofereixen les institucions europees, des del Banc Europeu d'Inversions fins a la Comissió Europea (D'aquí poc sortirà el paquet "EU Clean Tansport Fund".
  • Instaurar taxes per gravar l'ús dels cotxes contaminants, per reinvertir-les en transport net.
  • Utilitzar fons com el d'Horizon 2020 per fer recerca i investigació i així millorar la tecnologia de les renovables.
03-05-2018

Joan Carles Munar
Brussel·les

energycbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir