Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Conferència al Comitè de Regions sobre el finançament de l'acció climàtica al nivell local i regional
Oportunitats de finançament per als reptes d'adaptació

Els governs locals i regionals són els encarregats del 70% de mesures per a la lluita contra el canvi climàtic. També són les que adapten el 90% de les accions totals per transformar el seu sistema energètic i medioambiental al canvi climàtic. Però la dificultat principal a la qual s'enfronten és trobar un finançament que s'ajusti al seu panorama econòmic (sigui capital públic, combinat, privat, internacional...). Per això la conferència que es presenta té com a objectiu donar les eines de finançament a aquests governs. A més es presentaran alguns casos d'èxits, com el cas d'Essen (Ciutat Verda 2017) que ha aconseguit prescindir totalment de les energies no renovables.

El passat 19 de setembre es va dur a terme, al Comitè Europeu de les Regions, una conferència titulada Financing climate action at local and regional level: Adressing the adaptation challenge. Aquesta conferència pretenia reunir experts i actors que han tengut un paper important en l'adaptació de ciutats i regions al canvi climàtic. A més es volia donar una sèrie d'instruments de finançament per a aquells representants d'institucions de govern d'àmbit local o regional que volguessin conèixer quins són els procediments per obtenir finançament, sigui a través de capital públic, privat o internacional.

La primera sessió, titulada Defining concepts and challenges of adaptation to climate change (Definint conceptes i reptes de l'adaptació al canvi climàtic). Hi participaren Sirpa Hertell (ponent de l'Estratègia de l'Adaptació Climàtica de la UE), Salvador Samitier (Director General de l'Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya), Claus Kondrup (Director General per l'Acció Climàtica de la Comissió Europea), Anett Moehner (Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic) i Thomas Brose (Director de l'Aliança Climàtica).

El tema central de les seves ponències es centrava en la dificultat que les ciutats i regions tenen per obtenir finançament. Les traves burocràtiques i administratives són el problema principal. A més, s'ha de tenir en compte que els governs locals estan sols davant la recerca de finançament: han de modificar els seus pressupostos generals per canalitzar finançament per l'acció climàtica. Per aquest motiu s'han de cercar, en els denominats bancs multilaterals, noves formes de finançament. 

També es varen anomenar projectes per augmentar la resiliència de les ciutats. ICLEI és una xarxa que agrupa fins a 1.500 pobles, ciutats o regions que es mostren compromesos amb la sostenibilitat mediambiental. Des del 2015 tenen dos projectes en marxa: RESIN i Smart Mature Resilience. Ambdós projectes estan enfocats en millorar la resiliència de les ciutats: és a dir, com enfortir les ciutats perquè siguin més fortes a l'hora d'absorbir alteracions causades pel canvi climàtic sense que la seva estructura general se'n ressenti. 

Durant les intervencions de la primera es va fer una crida a les ciutats que encara no s'havien compromès amb l'acció climàtica. A més, encara que el Comitè de Regions doni suport a les ciutats que vulguin començar un procés d'adaptació al canvi climàtic, aquestes han de ser capaces de cercar altres vies de finançament. De totes maneres s'ha reiterat la importància de parlar amb els bancs, també d'àmbit local, a l'hora de cercar capital per dur a terme els canvis necessaris per ajustar-se a les noves necessitats mediambientals.

Per la seva part, Salvador Samitier ha criticat la falta d'integració sectorial a l'hora d'accedir als fons de finançament. Allò que ha fet la Generalitat de Catalunya és crear imposts mediambientals per així facilitat la creació de fons mediambientals. S'han establert taxes als vehicles que emeten CO2 i a les empreses emissores d'NO2. Així han pogut crear xarxes de finançament per a la creació de fons d'atmosfera, canvi climàtic i medi ambient. Per aquest motiu la Generalitat de Catalunya, juntament amb el Govern de Rio de Janeiro, va crear la xarxa Regions Adapt Initiative. Per a altres formes d'obtenir finançament, la Generalitat de Catalunya, va sol·licitar diferents subvencions del programa europeu LIFE.

En aquesta sessió es va mostrar la tasca de l'Aliança Climàtica, una associació que agrupa més de 1700 ciutats i que representen més de 87 milions de persones de 27 països diferents. Una de les seves tasques és ajudar a combatre les traves administratives i burocràtiques que hi ha entre els governs nacionals i locals. A més es va mostrar com la ciutat d'Essen, Premi Ciutat Verda 2017, s'ha preocupat per millorar la gestió de residus, qualitat de l'aire i aigua, utilitzar energies 100% netes...

La segona part de la sessió es va centrar amb la ponència de Rasmus Lauridsen, especialista sobre inversions contra el canvi climàtic del European Investment Bank. Aquest banc destina un 25% de les seves inversions a finançar projectes per lluitar contra el canvi climàtic. Asseguren que mitjançant la inversió en aquest sector també creen ocupació relacionada amb el media mbient i les energies renovables. Per exemple la ciutat italiana de Bolonya s'ha beneficiat d'un dels seus productes per obtenir finançament i millorar el seu sistema de gestió d'aigües.

19-09-2017

Joan Carles Munar
Brussel·les

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir