Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Reunió amb els membres de la CORE sobre Medi Ambient
Pla d'acció per a la naturalesa, les persones i l'economia.

Noelia Vallejo, de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea va presentar, a la reunió amb els membres de la CORE sobre medi ambient, el Pla d'acció per a la naturalesa, les persones i l'economia. Sorgit del “Fitness check”, i en virtut de les directives Aus (79) i Habitat (92), les conclusions van confirmar que les directives eren un bon instrument però que hi havia problemes en la seva aplicació i en el compliment dels objectius de biodiversitat.

1. Necessitat d'adoptar mesures que reforcin la implementació amb l'objectiu de maximitzar la seva aplicació d’Estratègia Biodiversitat 2020 amb l’objectiu de frenar la pèrdua de biodiversitat i d'ecosistemes.

El Pla persegueix 4 prioritats, desenvolupades en 15 grups d'accions, traduïdes en més de 100 subaccions específiques. Les prioritats queden recollides al Pla d'Acció i al Document de treball adjunt.

2. Millorar les directrius i garantir la millor coherència amb altres objectius socioeconòmics.

2.1 Actualització, desenvolupament i promoció en totes les llengües de la UE de les directrius de la UE. Energia eòlica, xarxes renovables, sector pesquer; estacions de generació hidroelèctrica. Garantir-ne la traducció. Elaborar més documents de preguntes freqüents en línia.

A. Desenvolupar guies específiques per promoure la presència dels ecosistemes dins dels processos de preses de decisions. Garantir que en totes les actuacions econòmiques s'eviti una pèrdua de biodiversitat.

B. Establir un mecanisme de suport per Estats Membre i Comunitats Autònomes per abordar els principals reptes en l'aplicació de les directives. Especialment la protecció d'espècies i els projectes a desenvolupar en xarxa natura. Sobretot en aquells estats membres en els quals es detecta una manca estructural, coneixement administratiu, burocràtic, etc. Per exemple, el “Mecanisme Haspers”. Avaluació de Polítiques Ambientals. Revisió sobre com s'estan aplicant les polítiques ambientals, fortaleses i debilitats, donarà lloc a debats bilaterals amb Estats Membres.

C. Millorar el coneixement i les bases de dades per contribuir així a una millor aplicació de les directives. Fomentar l’ús del visor Xarxa Natura 2000 i de noves tecnologies, imatges satèl·lit, programa Copernicus, Ciència ciutadana, perquè el ciutadans puguin aportar informació de seguiment i participar de la gestió dels espais.

2.2 Millorar la implicació política en l'aplicació de les directives.

A. Completar la Xarxa Natura 2000, les manques en l'àmbit marí i en alguns llocs concrets de la superfície terrestre.

B. Garantir que s'engeguin i s'apliquin les mesures de conservació d'aquests llocs.

C. Fomentar reunions bilaterals, almenys una reunió per cada estat en els propers dos anys i mig en el marc del Environmental Evaluation Review. A través d’una actuació més tècnica, acordar amb cada estat un Pla d'Acció per millorar aquestes manques. Reunions paral·leles amb sectors implicats, propietaris, ONGs. Etc.

D. Seguir fomentant el procés de seminaris biogeogràfics que fomenta l'intercanvi de pràctiques i de coneixements. Replantejar i fer-ho més útil per a l'aplicació de les directives en els Estats membre. Establir metodologies similars per a seguiment, hàbitats i que hi hagi coherència.

E. Reforçar la participació (hi ha regions en les quals hi ha hagut poca participació).

F. Seguir desenvolupant i promovent nous plans de protecció d'espècies i hàbitats. Analitzar, des d'una perspectiva europea, quines accions cal desenvolupar.

2.3  Reforçar les inversions i fomentar les sinergies amb els instruments financers. El finançament és insuficient. Aquestes mesures no poden comprometre el proper marc financer plurianual.

A. Reforçar i incrementar les inversions en naturalesa ajudant als Estats membre a millorar els seus marcs d'acció prioritàries (identificació de prioritats en Xarxa Natura 2000 i protecció d'espècies). Hi ha una primera tanda de marcs d'acció prioritària però en molts casos la contribució és relativa, no és suficientment clar i específic. Es faran propostes per a la millora d'aquests marcs d'acció amb l'objectiu que la seva actualització permeti un millor ús dels recursos.

B. Proposta d'incrementar un 10% el pressupost de la branca de LIFE per a Naturalesa i biodiversitat.

C. Estimular el finançament privat i els mecanismes innovadors d'innovació.

D. Promoure i reforçar les sinergies amb la PAC i l'ús de fons FEADER i FEDER, també fons marítim i pesquer.

E. Elaboració de directrius per donar suport a projectes d'infraestructura verda per millorar la connexió entre hàbitats de Xarxa Natura 2000. Es revisà la directiva d'infraestructura verda. A través d'H2020 solucions basades en la naturalesa.

2.4  Comunicació i implicació dels sectors. Molt poca gent coneix l'existència de la Xarxa Natura a Europa, la qual cosa dificulta la implicació i participació popular.

A. Recolzar l'intercanvi de coneixements i implicació d'autoritats locals i regionals amb plataforma conjunta en el Comitè de les Regions.

B. Conferència sobre el Pla d'Acció. Es va plantejar el Pla d'acció i es va debatre com implementar el pla d'acció.

C. Promoure el coneixement de bones pràctiques en Xarxa Natura 2000 i mecanismes de difusió.

D. Designació de Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000.

E. Fomentar les sinergies i la relació entre el patrimoni natural i cultural, sobretot tenint en compte que en 2018 és l'Any Europeu del Patrimoni Cultural.

F. Implicar als joves en mesures que contribueixin a conservar la naturalesa a través del Cos Europeu de Solidaritat (branca de naturalesa). 

15-06-2017

Carlos Cañellas
Brussel.les

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir