Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Per una Agenda Rural Europea post 2020
La manifesta expressió de la ambició Europea en favor del desenvolupament sostenible integrat de territoris rurals en la seva diversitat.

L’Associació internacional RED (ruralitat – medi ambient – desenvolupament), amb el suport de l’intergrup RUMRA del parlament europeu, el comitè de regions i nombroses entitats nacionals, regionals i locals, van celebrar dia 4 de maig una conferència sobre la política rural europea post 2020.

L’Agenda Rural Europea proveirà un marc polític i línies operacionals per una política especifica pel desenvolupament de territoris rurals, donant resposta a la seva corresponent diversitat i a la dimensió multi sectorial. L’adopció de l’Agenda Rural, juntament amb l’Agenda Urbana, suposaran el vehicle de transport que condueixi les regions a complir amb els objectius de la UE.

Necessitat d’un canvi de paradigma.

1. Potencial en innovació que les àrees rurals poden contribuir, dins la seva diversitat, son significatives però no son explotades.

2. Desigualtat pels Residents i grups d’interès locals en l’accés a serveis públics i qualitat d’infraestructures bàsiques està creixent.

3. Dinàmiques de desenvolupament local, per la seva eficiència econòmica haurien de rebre més suport per tal d’aportar respostes més apropiades a escala local.

 

Tres grans accions.

1. Reconèixer el desafiament que plantegen els territoris rurals per la UE. Cada regió territorial disposa d’oportunitats pròpies de desenvolupament. La UE és un mosaic estructural de territoris. Aquests territoris rurals amb capacitat de desenvolupament social i econòmic requereixen també adaptar-se i afrontar desafiaments.

2. Cooperació rural i agricultura a través d’una estructura europea de convergència de dues ambicions operacionals i amb el finançament adequat: un major i actualitzada ambició que suport  l’agricultura i formular, a través de l’agenda rural europea, un desenvolupament sostenible integrat dels territoris rurals dins les seves respectives diversitats.

3. Donar resposta al desequilibri rural-urbà, que margina als territoris rurals amagant la riquesa real de la seva contribució. Es proposa; intercanvi més equilibrat entre àrees urbanes i rurals, en concret; emergència de territoris peri-urbans com àrees d’innovació prometedora.

Una Agenda rural Europea per a la modernització.

Un marc per la política europea en territoris rurals post 2020. Una proposta innovadora per modernitzar i simplificar les polítiques europees en territoris rurals.

- Enfortir la capacitat territorial rural d’elecció de direccions més adequades. Reforçant les iniciatives i mobilitat d’actors socials. Donant suport a iniciatives locals a través de procediments accessibles que facilitin l’articulació entre diferents pols a diferent escala.

- Reconèixer el problema de territoris rurals com a pols de desenvolupament e innovació.  Desenvolupar les potencials fonts de recursos econòmics i socials. Donar suport a operacions network-based.

- Implementar 3 principis fonamentals a ser respectats per totes les polítiques europees:

1. Equilibri rural i urbà.

2. Igualtat de drets entre tots els ciutadans, tant si viuen a ciutat i zona rural.

3. Equitat en la pràctica; entre els actors i territoris. Competències mútues de compensació de particularitats territorials rurals.

- Adoptant una aproximació estratègica i tranversal de caràcter innovador sol-licitant una dimensió rural dins totes les politiques.

 

Una Agenda rural Europea per a la consistencia.

Una aproximació transversal estratègica i de finançament.

- L’agenda rural Europea expressa l’ambició de la UE pel desenvolupament rural dels seus territoris. Per aconseguir-ho, proveeix un marc polític i línies operacional. És un dels elements del Marc Comú Estratègic, adoptat per la Comissió i els cossos de co-decisió (Parlament i Consell).

- L’instrument financer és l’”European MultiFund for Rural Territoris” (EMFRT).

08-05-2017

Carlos Cañellas Bonet
Brussel-les

enterprisecbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir