Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Fòrum per al futur de l’agricultura de 2017
L'antic Secretari General de Nacions Unides ha participat en aquest esdeveniment juntament amb representants d'organismes internacionals, institucions europees i del sector agrícola amb una especial atenció als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

El passat 28 de març, va tenir lloc el 10 fòrum per al futur de l’agricultura a Brussel·les, per debatre sobre els reptes actuals i futurs, la implicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en relació al futur de la Política Agrícola Comuna (PAC) i a la cadena alimentària. Tota això, sota la visió d'un nou capítol de la PAC on la seguretat alimentària i ambiental poden i han d'anar de la mà, això permetrà la creació de nous llocs de treball i la protecció del nostre planeta a la vegada.

El president de la Fundació RISE (think tank sobre l'agricultura en Europa) senyala que afrontem un període convuls de canvis i menciona alguns fets irrefutables com per exemple que en una generació s'espera que la població global augmenti més que la població total que hi havia fa un segle, l'augment de la temperatura global, noves evidències científiques suggereixen que tenim solament 6 anys abans d'arribar al punt on no sigui possible contenir el canvi climàtic per davall dels 1.5° de escalfament global. A més, Nacions Unides estima que si seguim amb el model actual de negoci, més de 3,9 bilions de persones podrien quedar-se sense accés a aigua potable i sanitat en 2050.

Kofi Annan, antic secretari general de Nacions Unides fins al 2010 creu que encara que els reptes per alimentar al món de forma sostenible són grans no partim des de zero però afrontar-los. En aquest sentit, els Objectius de Desenvolupament Sostenible són una aposta de la comunitat internacional i exerceixen un paper clau. Senyala cinc àmbits prioritaris per a millorar l'agricultura:

- Major inversió
- Focalitzar els esforços en els petits agricultors,
- Garantir que l'agricultura i els sistemes alimentaris són nutritius.
- Necessitem sistemes alimentaris que produeixin més aliments però amb menys recursos, ja que estem arribant a un punt on la nostra capacitat per satisfer les nostres necessitats actuals i futures està en perill.
- Impulsar un entorn d'agricultura i sistemes alimentaris intel·ligents

Després intervé en Mari Kiviniem, secretari general adjunt de l'Organització per la cooperació i el desenvolupament econòmic (OECD, per les seves segles en anglès). L'OECD dóna suport en la implementació de l'Agenda 2020 de Desenvolupament Sostenible mitjançant un Pla d'Acció promulgat en desembre del 2016. Aquest document estableix 4 àrees d'acció de les quals dos estan relacionades amb l'agricultura, la peixateria i el canvi climàtic, ja que tots els ODS estan relacionats directa o indirectament importants per a l'agricultura i les seves polítiques. No obstant això, el segon objectiu que pretén acabar amb la fam, aconseguir la seguretat alimentària, millorar la nutrició i promoure l'agricultura sostenible té una especial rellevància..

El secretari general adjunt remarca que l'aïllament no ajuda i que un retrocés del comerç global compromet la consecució dels ODS i posa en perill l'accés dels més desfavorits a una alimentació saludable.

La sessió del migdia és oberta pel Comissari d'Agricultura, Phil Hogan, en relació a l'adequació de la PAC als ODS. El comissari recorda que la PAC ha estat contribuint positivament en moltes de les àrees que posteriorment es van convertir en ODS fa dos anys. No obstant això, proposa més inversió i millor transferència de coneixement i innovació per produir més amb menys i millor. Això ha d'incloure més utilització de noves tecnologies de precisió en el sector agrícola però també la reintroducció de tècniques tradicionals agrícoles en alguns sectors. La PAC necessita adaptar-se al segle 21 i en aquesta modernització, els aliments han de posar-se en el centre del debat. Es mantindran els objectius polítics essencials de la PAC com la seguretat alimentària però també cal que s'adapti als ODS.

Finalment, en la darrera sessió dedicada a la transició cap a una cadena alimentària sostenible intervé Jyri Katainen, vice-president per a l'ocupació, creixement i inversió i competitivitat de la Comissió Europea. Ressalta les oportunitats empresarials que ofereix una cadena alimentària més sostenible i circular per als agricultors i el sistema alimentari en general. En aquest sentit, la Comissió Europea va elaborar en 2015 el Pla d'Acció d'Economia Circular on inclou distintes accions rellevants per a l'agricultura i la indústria alimentaria, i en particular accions relacionades amb residus alimentosos, reutilització d'aigua i fertilitzants.

Per altra banda, senyala que la innovació i la investigació són essencials, ja que els ODS i l'acord climàtic de Paris només poden ser aconseguits amb inversions significants en aquests àmbits. De fet, la inversió en la investigació i la innovació en aliments s'ha duplicat per al període 2014-2020.

21-04-2017

Ruth Vazquez


Brussel·les 

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir