Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
La Comissió Europea presenta un Pla d'acció sobre integració i reforma del sistema de "targeta blava" per als treballadors altament qualificats procedents de tercers països
El Pla d'acció pretén donar suport als Estats Membres en el procés d'integració dels nacionals de tercers països i la seva contribució econòmica i social a la U

La Comissió Europea ha presentat un Pla d'acció per donar suport als Estats Membres a la integració dels nacionals de tercers països. També ha presentat una proposta jurídica per a reformar la normativa sobre els migrants altament qualificats que arriben a la UE per a treballar, el que ajudarà a les empreses europees a atreure a persones qualificades i amb talent de tot el món. 

Garantir que els nacionals de tercers països puguin contribuir econòmica i socialment a les seves comunitats d'acollida és un element clau per a la prosperitat, la cohesió i el benestar futur de les societats europees.S'ha demostrat que el cost de la no integració és més elevat que el cost d'invertir en polítiques d'integració. Per això, es proposen actuacions en àmbits fonamentals com els següents: mesures d'integració prèvies a la partida i arribada, educació, ocupació i formació professional: accés als serveis bàsics, i participació activa i integració social. Els Estats Membres seguirien essent competents per a decidir el nombre de nacionals de tercers països admesos en el seu territori per a cercar feina, de conformitat amb el Tractat.

En virtut de la Nova Agenda de Competències per a Europa, la Comissió també donarà suport a la integració en el mercat de treball mitjançant diferents instruments dirigits a millorar les qualificacions dels migrants si a reconèixer i aprofitar les seves qualificacions actuals. El sistema de targeta blava, adoptada a 2009, s'ha revelat insuficient i poc atractiu fins ara. La nova proposta, que pretén modernitzar les normes vigents mitjançant les següents accions:

  • - Millorar la mobilitat dins de la UE al facilitar els tràmits i permetre també viatges professionals més breus (de fins a 90 dies) en els Estats Membres que apliquen la targeta blava.
  • - Es redueix el llindar salarial mitjançant una forquilla flexible, dins de la qual els Estats Membres podran ajustar els llindars al context dels seus mercats laborals.
  • - Els treballadors internacionals altament qualificats beneficiaris de protecció internacional podran sol·licitar la targeta blava.
  • - La proposta reforça els drets tant dels titulars de la targeta blava (que permet un accés més ràpid a un estatut de residència de llarga duració, així com un accés immediat i més flexible al mercat laboral) com dels seus familiars (garantint que puguin reunir-se amb el titular de la targeta blava de la UE de manera simultània).

Aquestes iniciatives responen al compromís assumit en les orientacions polítiques del president Juncker, que estableixen la migració legal com una prioritat per la Comissió. Segon estimacions, el nou sistema de targeta blava tendrà un efecte econòmic positiu anual d'entre 1.400 i 6.200 milions d'euros gràcies als treballadors qualificats que es desplacen a la UE per a treballar. 

08-07-2016

Brussel·les


Maria Estela 

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir