La nova agenda és universal i ha estat creada tant per a països desenvolupats –com els de la UE- com per aquells en vies de desenvolupament. En aquest sentit és important destacar que en l’àmbit de la sostenibilitat no existeix cap país desenvolupat . Per tant, l’Agenda 2030 suposa i requereix una transformació econòmica i social en molts d’àmbits.
Per complir aquests ODS s’han d’instaurar uns mecanismes de governança en els àmbits mundial, regional, nacional i local. Aquests mecanismes han de basar-se en un enfocament participatiu que atorgui capacitat als ciutadans, a les comunitats locals, a les empreses, les ONGs i altres agents de la societat civil per tal de què assumeixin un paper actiu a tots els nivells polítics. En aquest sentit, la Comissió Europea ha anunciat en el seu programa de treball de 2016 una nova iniciativa definint les pròximes passes per a un futur europeu sostenible (COM(2015) 610 final).El programa de desenvolupament sostenible a Europa té una relació directa amb el Programa Europa 2020. El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha manifestat la necessitat d’establir un nou plantejament per al programa Europa 2020. De fet, ha dit que aquest any la Comissió Europea presentarà la iniciativa per a contribuir als ODS i que l’estratègia global es llençarà a finals de mes.
A més, la Comissió publicarà cada any informes de seguiment i del suport als països socis per a l’aplicació política dels objectius. La revisió de les polítiques europees de desenvolupament a la cooperació com ja s’està portant a terme, per exemple amb les conferències de Sendai, Addis, París, Post-Cotonou. A més, la Comissió Europea ha publicat una Consulta pública sobre la revisió del Consens Europeu en l’àmbit del desenvolupament que té com a data límit per a participar-hi el 21 d’agost de 2016.
|