Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
La bioeconomia en les regions europees
El paper de les regions en la promoci de la bioeconomia

Existeixen diverses iniciatives i plataformes per a fomentar la bioeconomia en l'àmbit europeu

La bioeconomia és una economia que utilitza els recursos biològics de la terra i el mar, així com residus per a produir nous materials, energia i altres productes. Aquest model econòmic es basa en la sostenibilitat i abasta diversos sectors com l'agricultura, la pesca, la producció d'aliments i paper, la indústria química, la biotecnològica i l'energètica.

La Unió Europea (UE) va llançar l'Estratègia per a la Bioeconomia l'any 2012, estratègia que avui dia s'està revisant. La UE afavoreix la creació de xarxes i plataformes per a mobilitzar els coneixements obtinguts en la recerca. El Comitè de les Regions i la Comissió Europea treballen de forma conjunta per a millorar el flux d'informació sobre els obstacles que impedeixen a les regions invertir en bioeconomia a través de la Knowldege Exchange Platform, una plataforma que afavoreix l'intercanvi dels coneixements d'R+D. 

El paper de les regions és fonamental per a aconseguir una transició cap a la bioeconomia. Es requereix la seva implicació per a traslladar els coneixements obtinguts en la recerca a tots els nivells de governança: local, regional i nacional. De la mateixa manera, les regions han d'afavorir la creació d'un bon entorn polític, així com explicar els obstacles legislatius o financers que tenen. Per a fer front a les llacunes de coneixement, s'ha creat el Bioeconomy Knowledge Centre.

Altres plataformes que afavoreixen la cooperació entre regions són la Vanguard Initiative, les ERA-Net Arimnet2, l'EIP-Agri, l'Agri-food smart specialitation platform i les Synergies & seal of excellence.

Així mateix, s'ha publicat la convocatòria de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU), que busca fomentar el desenvolupament de la biotecnologia. La BBI JU, és una associació público-privada formada per la Comissió Europea i el Bio Based Industries Consortium (BIC). L'associació ha permès entre altres coses minimitzar els riscs en les inversions bioeconòmiques, organitzar la cadena de valors i afavorir les inversions en la bioeconomia.

13-05-2016

Brussel·les

Maria Terron Puig 

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir