Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
La Comissió Europea publica una guia amb informació pràctica dirigida a les PIMES sobre com accedir als Fons Estructurals
Els portaveus de la PIME europea denuncien que només arriben a un 2-3% dels fons

Per facilitar l'accés de les PIMES als fons europeus, la Comissió Europea ha publicat una guia amb instruccions i exemples de casos pràctics dirigida a les PIMES dins la sèrie de publicacions dirigida a donar suport a les petites i mitjanes empreses en l'accés als fons estructurals (http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/regional-sme-policies/documents/no.5_regional_imp_es.pdf).
De fet, la dificultat per accedir al finançament és una de les principals reclamacions de l'Associació Europea de PIMES (UEAPME) que assegura que aquestes empreses només arriben a un 2-3% dels fons. La governança multinivell, la implicació de tots els agents i no només els econòmics, així com donar el protagonisme a les PIMES són alguns dels factors claus destacats a la darrera conferència sobre PIMES i emprenedors que va tenir lloc el 18 de novembre a la seu del Comitè de les Regions a Brussel·les. 

Una Guia amb enfocament local i amb exemples de regions emprenedores

La guia recull les actuacions de l'"Small Business Act" que és una iniciativa europea que defineix els principis per a crear un entorn favorable per als empresaris i les pimes. Per aconseguir-ho, la SBA, considera que s'han d'involucrar les administracions dels diferents nivells: regional, nacional i europea.  Aquesta publicació pretén "oferir propostes a les regions d'Europa sobre com poden impulsar l'aplicació d'aquesta iniciativa a nivell regional" tot i que destaca que no hi ha solucions perfectes ni cap exemple universal ja que cada regió haurà d'establir les seves prioritats i desenvolupar les polítiques adients partint de la seva pròpia realitat local.

La guia alerta que no totes les regions poden desenvolupar les accions SBA ja que algunes depenen de competències estatals però, en tot cas, pot orientar a les polítiques locals sobre les necessitats de les PIMES. En concret, la guia recull sis casos d'èxit de petites i mitjanes empreses que implementen els principis de la SBA. De fet, tres de les regions han rebut el premi Regió Emprenedora Europea, una distinció que atorga el Comitè de les Regions per a contribuir a la implantació d'aquestes mesures.


"El repte és que les PIMES siguin capaces de presentar projectes" segons l'associació europea de PIMES

De fet, Gunilla Almgren, Presidenta de l'Associació Europea de PIMES (UEAPME), destaca que els politics i els ciutadans reconeixen el rol esssencial de les PIMES però destaca la necessitat d'un major accés al finançament. "Necessitem aquest reconeixement, i que els dirigents polítics tenguin en compte això en la legislació i programes relacionats amb nosaltres. Les sinergies han d'ésser  una decisió òbvia".  Almgren  explica que un dels principals problemes és la manca de fons que estan arribant a les PIMES ja que només reben entre un 2-3% de fons europeus. Per la presidenta d'UEAPME, el veritable repte és" garantir que les PIMES siguin capaces de presentar projectes, el màxim nombre possible, volem ser el més útil possible en aquesta tasca" afirma Almgren.

Almgren també demana que totes les legislacions europees, nacionals i regionals tenguin en compte la realitat de les PIMES en lloc de prendre com a referent a les grans multinacionals". Així, Almgren reclama una veu per a les PIMES i que no siguin una excepció dins el dret europeu. En aquesta línia es pronuncia tambè Luc Van den Brande, Vicepresident del Comitè de les Regions, qui destaca el paper fonamental d'aquestes empreses en termes de capital social ja que considera que "són fidels al territori i creen llocs de feina a nivell local. "Per això estem entusiasmats amb les PIMES i hem de posar eines al seu abast" afegeix Van den Brande.

20-11-2014

Brussel·les
Ingrid Irles

Consultora 

enterprisecbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir