Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Nota a la Política Europea de ?Canvi Climàtic? ? Paquet Energia-clima

La UE pren decisions de política ambiental, que tenen origen al Pilar de Integració Econòmica. El Primer Programa d’Acció en matèria de medi ambient s’aprovà per al període 1973-1976. i actualment s’està implementant el sisè (22 de juliol de 2002 a 22 de juliol de 2012).

 

Des del Tractat d’Amsterdam (1997) totes les polítiques comunitàries han de considerar el factor ambiental. Hi ha decisions de Política Exterior referides exclusivament a qüestions Ambientals.  

A la Unió Europea el Canvi Climàtic forma part de la política de medi ambient: el Comissari de Medi Ambient (Stavros C. Dimas) s’encarrega de l’àrea política de Canvi Climàtic, la Comissió Parlamentària Permanent de Medi Ambient s’encarrega de les polítiques de medi ambient (inclòs el Canvi Climàtic) i existeix una Comissió Parlamentària Temporal de Canvi Climàtic que només pot formular recomanacions, Per contra a la ONU existeix una conferència específica per a la matèria de canvi climàtic.

 

El paquet “Energia – Clima” ha partit de la Comissió Europea, i consisteix en un conjunt d’accions polítiques diferents en naturalesa i tramitació (la presa de decisions vinculants seguirà procediments llargs) amb un enfocament unitari, vetllant pel compliment dels compromisos internacionals assumits per la Unió Europea.  

La Comissió proposa reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 20% i a produir el 20% de l’energia elèctrica de fonts renovables a l’any 2020, que implica: (1) Modificació de la Directiva europea de règim per al comerç dels drets d’emissió de gasos d’efecte hivernacle a la UE, (2) Decisió relativa al repartiment d’esforços per a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (3) Directiva per al foment de les energies renovables.(4) Marc jurídic per a la regulació de la captura i emmagatzematge del CO2.(5) Comunicació sobre la demostració de la captura i emmagatzematge del CO2.(6) Directrius d’ajuts estatals.

 

Els debats polítics sobre aquesta decisió giren al voltant dels següents conceptes claus: (1) protecció del món i del futur, (2) desenvolupament econòmic i (3) Energia. 

Fonts:

http://eur-lex.europa.eu/

http://ec.europa.eu/environment/

http://www.europarl.europa.eu/ http://ec.europa.eu/prelex/

13-01-2008

Juanjo García Paradela

Consultor CBE

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir